Kérdések és válaszok a Living Foods termékekről

Hogyan zajlik a csíráztatást?

A Living Foods termékek gyártása során alkalmazott speciális technológiával a növény természetes csírázási, tehát növekedési szakaszát állítjuk meg akkor, amikor a mag tápértéke a legmagasabb, azaz a legtöbb vitamin, tápanyag található benne a sikeres fejlődés érdekében. A kontrollált csíráztatás során a magokat a megfelelő időben (kb. 36 óra után) gyorsan, de kíméletesen, 40°C körüli alacsony hőmérsékleten szárítjuk, amelynek hatására minden mikrobiológiai folyamat és enzimaktivitás leáll, a magas vitamintartalom és létfontosságú anyagok pedig „konzerválódnak” a magban. A csíráztatott alapanyag így válik aktív tápanyagforrássá - az értékes magokból olajat sajtolnak, vagy finomra őrölve lisztként, funkcionális élelmiszerek és italok összetevőjeként használjuk fel.

Miért jobbak a csíráztatott alapanyagok?

A nem csírázott magok hatalmas molekulák formájában, szervezetünk számára nehezen hozzáférhető módon, vastag héj által védve tárolják az értékes tápanyagokat, vitaminokat - ebben a formában fogyasztva alig emészthető, passzív tápanyaghoz jutunk, amelyek csak raktározódnak szervezetünkben, de nem hasznosulnak kellőképpen. A tápanyagok a csírázás során aktiválódnak, azaz kerülnek működőképes formába – a nagy makromolekulák kisebb egységekre bomlanak, így a már aktív tápanyag könnyebben felszívódik, illetve szervezetünk számára jóval magasabb lesz a biológiai hasznosíthatósága. A csíráztatás hatására ráadásul jelentősen csökkennek a nyugalmi állapotban lévő magvakban felhalmozódó, olyan tápanyagfelvételt gátló, vagy más néven anti-nutritív hatóanyagok is, mint például a fitinsav, a nehezen emészthető fehérjék könnyen emészthető aminosavakká, a zsír pedig értékes zsírsavakká alakul.

Milyen növényeket csíráztatnak?

Az speciális technológia gyakorlatilag bármilyen gabona, illetve a legtöbb olajos mag és hüvelyes növény esetén alkalmazható. A Living Foods termékek összetevői között megtalálható a csíráztatással passzívból aktív tápanyagforrássá varázsolt len, zab, kender, barnarizs, tönkölybúza, köles, árpa, alakor (ősbúza), tönke (ősdurum), napraforgó, quinoa, amaránt, hajdina, borsó és csicseriborsó.

Miért más, mint az otthoni csíráztatás?

A Living Foods termékekben az ellenőrzött közegben, precíz időzítéssel csíráztatott magokat használjuk fel, és nem a csírázási folyamat végén a magból kibújó, zsenge növénykezdeményt, amit sokan, otthoni körülmények között is szívesen termesztenek. A csírázási szakasz végén az új rügyek tápértéke már jóval kisebb a magokhoz képest, ettől függetlenül természetesen friss, zöld növényekként nagyon fontos részét képezik az egészségtudatos táplálkozásnak, csak éppen más a céljuk.

Mit jelent a fermentálás?

A Living Foods termékekben felhasznált összetevők egy része 2-3 napnyi fermentáláson is átesik. Ez egy ellenőrzött, biológiai erjedési folyamat, amelynek során a termék jótékony hatásai kibővülnek és hasznos tápanyagtartalma megnő. A tápanyagok dúsulása a csíráztatás során hozzáadott probiotikus baktériumkultúrák (Lactobacillus sp., Bifidobacterium sp.) hatására történik. A fermentációs technológia egészségünk szempontjából rendkívül előnyös, ugyanis az eljárás során a magok fitinsav tartalma feloszlik – ez egy tápanyagfelvételt gátló, ún. anti-nutritív hatóanyag, amely a nem csíráztatott, azaz passzív állapotban lévő magokban halmozódik fel. A fermentálásnak köszönhetően a csíráztatott magokban lévő nyomelemek is nagyobb mértékben képesek hasznosulni, továbbá segít eltávolítani és minimalizálni a termékekben lévő allergéneket, jelenlétében hasznos vitaminok szintetizálódnak, és a tápanyagok még könnyebben emészthetővé válnak.

A fermentálás miatt probiotikusak a termékek?

Nem, a fermentáció ugyanis csak az alapanyagok egyfajta jótékony előkezelését jelenti, amelytől még könnyebben emészthetővé válnak a szervezet számára, de az ebben a fázisban alkalmazott baktériumok munkája itt véget is ér. A fermentált magvak, rostok prebiotikumként azonban később támogatást nyújtanak, a Living Foods termékek egy részét ugyanis jótékony probiotikus baktériumtörzsekkel is dúsítjuk, a kettő pedig együtt segíti a normál bélflóra normál működésének fenntartását.

Tartalmaznak cukrot, tartósítószert vagy mesterséges színezéket, adalékanyagokat a termékek?

Nem, a Living Foods termékek sem cukrot, sem tartósítót, sem mesterséges anyagokat nem tartalmaznak. A shake porok esetében az ízekért – és színekért – a szintén különleges eljárással készült szárított gyümölcsporok, valamint némi természetes aroma felelnek. A termékek sima cukrot sem tartalmaznak, az édes ízt az egyik legegészségesebb természetes helyettesítővel, steviával (vagy sztívia) érik el, de annyira csekély a mennyisége, hogy mellékíztől nem kell tartani.

Mik a termékek további előnyei?

A Living Foods termékek az egyedi, kontrollált csíráztatási eljárás eredményeképpen aktív mikroelemekben gazdagok, ennek következtében hozzájárulnak az emésztés és a szervezet normál, kiegyensúlyozott működéséhez többek között a bennük található B-vitaminoknak, magnéziumnak, vasnak, C-vitaminnak, kalciumnak, cinknek, réznek és szelénnek köszönhetően.