Dr Némedi Erzsébet

Living Foods – az élő tudomány

A táplálkozás tudománnyal alátámasztható tények, nem pedig vélemények összessége. Ezt manapság kevés élelmiszergyártó vallja magáénak. A legtöbb élelmiszerünk kizárólag a kalóriaigényünket elégíti ki, majd idővel, ha szükség van egészségünket védő verziókra, kivesznek, vagy hozzá tesznek valamit a gyártó cégek. Kevés olyan vállalat létesül, amelyet azért alapítottak, hogy kutatással alátámasztott tények alapján gyártson termékeket, melyek arra lettek tervezve, hogy minden részükben támogassák testünk, egészségünk, anyagcserénk.

A Living Foods jó pár évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit, lényegesen megelőzve a korát annak az egészségtudatos koncepciónak, ami manapság már evidens és amivel akkor még nem találkozott a fogyasztó. Mi kutatók azonban igen, hiszen a magvak csírázás során mutatott változásait, biológiailag aktív összetevőinek hozzáférhetőségi javulását, az emberi táplálkozás szempontjából hozzáadott értéket képviselő, felszabaduló enzimrendszereit már régen vizsgáljuk. Régóta a kutatók asztalán és könyveik lapjain vannak azok az összefüggések is, hogy a fermentáció, érlelés, tejsavas erjesztés rendkívüli módon támogatja immunrendszerünket, bélflóránkat.

A Living Foods alapítói ezekre a korábbi elvekre, evidenciákra dolgozták ki shake-jeiket, szeleteiket, melyek minden esetben csíráztatott, majd fermentált olajos magokból, gabonafélékből készülnek. Sokáig nem értették a fogyasztók, hogy egy sima kendermagliszt és csíráztatott kendermagliszt vagy a borsóliszt és a csíráztatott borsóliszt között milyen óriási különbségek lehetnek. Természetesen minden növény elfogyasztás egészséges, rostokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal látják el a szervezetet. De rendelkeznek úgynevezett felszívódást meggátló anyagokkal is. Ez egy természetes védelem a növényeknél, amely a külső, nem kívánt hatásoktól védik meg őket.

Na de mi a helyzet a kicsírázott növénnyel? Ilyenkor a növény maga szabadít fel többlettápanyagot saját magjában, továbbá önmaga lebontja azokat a gátló anyagokat, amelyek a tápanyagok felszívódását megakadályoznák. Mindezt azért teszi, hogy a csírája számára biztosítsa a maximális ellátást a növekedéshez. Egy ilyen állapotban lévő mag többszörösét tartalmazza azoknak az előnyös tulajdonságoknak, mint ugyanez a mag normál állapotában. Ebből adódik, hogy a cég termékei máris készen állnak arra, hogy különleges erejükkel tápláljanak minket.

A Living Foods az élelmiszeripar unikornisa, érdemes figyelni rájuk, mert bőven megelőzik korukat és folyamatosan fejlődnek.
Dr Némedi Erzsébet, termékfejlesztő mérnök

 

Olvasd el a többi szakértői cikkünket is